Eurprivacy.nl
Image default
Dienstverlening

Dienen van twee heren

Sinds de openstaande uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Duinzigt op 16 oktober 2015 is algemeen bekend dat verhuurmakelaars bij het tonen van woningen op hun website geen makelaarskosten in rekening mogen brengen zonder de contactgegevens van de huiseigenaar te vermelden.​Daarom dient de verhuurmakelaar de belangen van de eigenaar, waardoor hij mogelijk ook de huurder niet kan dienen (tegen betaling) (twee heren dienen is verboden). Hierover schreven we destijds een blog: “The Clarity of Brokerage Fees”. Omdat de uitspraak in het verleden ook gevolgen heeft gehad voor de mediation, heeft de beursvennootschap geprobeerd zich tegen de uitspraak te verzetten. Bijvoorbeeld door een bedrijf te ontbinden. Is het nuttig?

Uit de conclusie PG De straatrechtbank heeft deze kwestie in de volgende vijf situaties aan de orde gesteld: (1) De leasemaatschappij nam zelf actief contact op met de verhuurder en adverteerde op de website om te worden verhuurd. (2) De verhuurder kan de huurder zelf informeren bij het plaatsen van de woning op de website van de huurder (kan verwijzen naar: de huurder); (3) De relevante advertentie op de website van de verhuurder geeft aan dat potentiële huurders contact moeten opnemen met de verhuurder, advertentie bevat geen contactgegevens van de verhuurder; (4) de advertentie wees erop dat de potentiële huurder zelf contact moet opnemen met de verhuurder; (5) de advertentie wees erop dat de potentiële huurder contact moet opnemen met een andere verhuurder.

Bij de conclusie van het arrest oordeelde de Hoge Raad dat artikel 7: 417 lid 4 BW niet van toepassing is op websites die dienen als elektronische prikborden en dus potentiële huurders en verhuurders niet voor elkaar zal blokkeren. In dit geval kunnen ze rechtstreeks en zonder obstakels met elkaar communiceren. Zonder de exacte werkwijze van het bedrijf te kennen, is het moeilijk in te schatten in hoeverre de uitspraak het plukken heeft beïnvloed. Feit is dat volgens de uitspraak van 16 oktober vorig jaar de Hoge Raad het gebruikelijke inkomensmodel van verhuurmakelaars aan banden heeft gelegd.