Eurprivacy.nl
Image default
Auto's en Motoren

De verschillende soorten laadkabels voor elektrische auto's en hun toepassingen

Als je erover denkt om de overstap te maken naar een elektrische auto, vraag je je misschien af wat voor soort laadkabel je nodig zult hebben. In deze blogbijdrage geven wij u een kort overzicht van de verschillende soorten laadkabels die beschikbaar zijn en hun toepassingen. Na het lezen van dit artikel weet u precies welke kabel het beste bij uw behoeften past.

Type 1 oplaadkabel

De Type 1 laadkabel is het meest voorkomende type kabel dat voor elektrische auto’s wordt gebruikt. Het is ook bekend als een SAE J1772 connector. Dit type connector wordt gebruikt in zowel Level 1 als Level 2 laders. De Type 1 connector is compatibel met alle elektrische auto’s die vandaag op de markt zijn.

Type 2 Laadkabel

De Type 2 laadkabel, ook bekend als een IEC 62196 connector, is minder gebruikelijk dan de Type 1, maar wordt geleidelijk aan steeds populairder. Dit type connector wordt vooral gebruikt in Level 2 laders, maar kan ook gebruikt worden in Level 3 laders. De Type 2 connector is compatibel met alle elektrische auto’s die vandaag op de markt zijn.

1 fase opladen

1 fase lading verwijst naar het aantal fasen dat wordt gebruikt om de elektrische auto op te laden. Een enkelfasige lader gebruikt één wisselstroomfase (AC) terwijl een driefasige lader drie AC-fasen gebruikt. 

Opladen in 3 fasen 

Driefasig opladen verwijst naar het aantal fasen dat wordt gebruikt om de elektrische auto op te laden. Een enkelfasige lader gebruikt één wisselstroomfase (AC), terwijl een driefasige lader drie AC-fasen gebruikt. 

Laadcapaciteit 

De laadcapaciteit is de hoeveelheid stroom die door de lader aan de batterij van de elektrische auto kan worden geleverd. De meest voorkomende laadcapaciteiten zijn 3 kW en 7 kW voor enkelfasige laders en 22 kW voor driefasige laders. Laders met een hogere capaciteit worden steeds gebruikelijker naarmate elektrische auto’s populairder worden.

Er zijn vandaag de dag verschillende laadkabels voor elektrische auto’s op de markt verkrijgbaar. Het meest voorkomende type kabel is de Type 1 kabel, die compatibel is met alle elektrische auto’s die momenteel op de markt zijn. De Type 2 kabel wordt geleidelijk aan steeds populairder en is daarbij de meestgebruikte oplaadkabel voor elektrische auto’s.

Bij het kiezen van een lader moet u kiezen tussen een eenfasige of driefasige lader. Eenfasige laders zijn gebruikelijker in Noord-Amerika, terwijl driefasige laders populairder zijn in Europa en Azië. De laadcapaciteit is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een lader. De meeste laders hebben een capaciteit van 3kW of 7kW, maar laders met een hogere capaciteit komen ook steeds meer voor. Uiteindelijk zal de juiste lader voor u afhangen van uw specifieke behoeften en voorkeuren.