Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Loopbaanbegeleiding versus outplacement

De begrippen loopbaanbegeleiding en outplacement worden vaak op een verwisselbare manier gebruikt. Hoewel we onszelf outplacementspecialisten noemen, noemen sommige van onze concurrenten zichzelf liever loopbaanadviesbureau of carrièreplanners. Anderen gebruiken beide termen. Maar wat is het verschil?

Outplacement

Over het algemeen begint outplacement met het ontslag van een medewerker. Soms is dat vrijwillig, maar voor de meerderheid is het een onverwachte, stressvolle en plotselinge gebeurtenis. Het gevolg is dat er vaak evenredig veel aandacht moet worden besteed aan het leren omgaan met verandering als het gaat om de praktische aspecten bij het vinden van een nieuwe baan. In veel gevallen is het opnieuw opbouwen van het zelfvertrouwen van een ontslagen medewerker cruciale factor voor een succesvolle zoektocht naar een baan.

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding kent vele definities. Voor sommigen is het misschien overbodig en zweverig, maar voor anderen kan het een erkenning zijn dat ze misschien in het verleden de verkeerde afslagen hebben gemaakt en nu iets anders moeten doen. Middels loopbaanbegeleiding worden talenten, drijfveren en sturingsmechanismen in kaart gebracht. Vervolgens worden de resultaten van het onderzoek vertaald naar concrete mogelijkheden op de arbeidsonderzoek ofwel een loopbaanadvies. Loopbaanbegeleiding kan dus gevolgd worden tijdens een dienstverband zonder dat iemand de organisatie hoeft te verlaten. Er is dan dus geen sprake van ontslag.
Het verschil tussen outplacement en loopbaanbegeleiding is dus subtiel en veel van degenen die een outplacementtraject volgen, maken een loopbaantransitie door. Vaak met een substantiële verandering ten opzichte van hun vorige carrière als resultaat. Anderen maken een meer subtiele verandering en besluiten bijvoorbeeld een betere balans tussen werk en vrijetijd prioriteit te geven.

Wat de twee termen samenbrengt, is coaching. Om een outplacement- of loopbaanbegeleidingstraject succesvol te laten zijn, moeten medewerkers deskundige coaches hebben die de behoeften van elk individu kunnen beoordelen en helpen om hun volgende carrièredoelstelling te bereiken. Of dat nu een stap omhoog, zijwaarts of in een totaal andere richting is.

 

https://www.outplacementverzekering.nl