Eurprivacy.nl
Image default
Bedrijven

Het stiekeme gevaar: de smartphone

Soms denk je dat je ouders of je beste vrienden of vriendinnen alles over je weten, maar diegene die echt alles over je weet is je smartphone. Ga het maar eens na. Wie weet wanneer en met wie jij contact hebt, wat je koopt, welke vragen je aan Google stelt en hoe je vingerafdruk eruit ziet? Juist ja, je telefoon.

Eigenlijk zijn we half een robot geworden. Wij laten telefoons dingen voor ons doen die we tegenwoordig niet meer zelf willen doen. Denk hierbij aan rekenen of dingen onthouden. Hiervoor gebruik je nu je rekenmachine op je telefoon of je telefonische agenda.

Gemak

Het is ook gewoon gemakkelijk zeggen we dan. We zijn goed voorbereid op waar we naartoe gaan, want ja, eerst bekijken we online de menukaart van het restaurant voordat we er daadwerkelijk gaan eten. Een routekaart? Nee, tegenwoordig kijken we gewoon even op Google Maps, die dan vervolgens ook weer opslaat waar je bent geweest. Hierdoor ontstaan er nieuwe algoritmes zodat jij verleid wordt om bepaalde dingen te gaan doen.

Heb je een nieuw product nodig zoals een telefoonhoesje, ook dan pak je je telefoon en zoek je gewoon even naar smartphone hoesjes. Binnen 2 seconden zijn er meer dan 2 miljoen resultaten. Dit alles wordt weer opgeslagen, zodat jij nu op welk scherm je ook kijkt: computer, telefoon, tablet, jij wordt verleid om weer andere producten te kopen.

Mentale gezondheid

De hele dag de drang om op je telefoon te kijken en om onbewust je telefoon 60 keer te ontgrendelen. Naast dat de telefoon voor gemak zorgt is er namelijk ook een keerzijde: het blijkt dat ze ons vertrouwen in anderen schaden en minder sociaal willen zijn. Waarom zou je bijvoorbeeld iemand opbellen als je deze persoon ook gewoon een appje kunt sturen? We zijn minder gefocust en voelen minder emotionele verbondenheid. Een smartphone is ook een steeds meer voorkomende oorzaak van auto-ongelukken. Mensen raken snel afgeleid en pakken hun smartphone erbij tijdens het autorijden. De smartphone vormt steeds meer een gevaar en hier dienen we goed voor te waken.

https://www.telefoonhoesje.nl/