Na een bepaalde afgesproken tijd werken is de werkgever verplicht om de werknemer uit te betalen om te compenseren voor het werk dat de werknemer heeft verricht: payrolling. Zodra de werknemer is aangenomen, begint het proces van payrolling eigenlijk al, aangezien je vanaf dat moment het uren bij moet gaan houden dat de werknemer heeft gewerkt om aan het einde van de maand het loon te betalen. Naast het bijhouden van het aantal uren dat de werknemer heeft gewerkt komt er nog meer kijken bij payrolling. Het loon dat de werknemer ontvangt is namelijk niet het aantal uren dat is gewerkt vermenigvuldigd met het afgesproken uurloon. Om het nettoloon te bereken zijn er nog meer dingen die gedaan moeten worden. Dit kan met de hand, met software of via een ander bedrijf.
De salarisadministratie uitbesteden is wat je doet als je als werkgever het uitbetalen van de salarissen van je werknemers overlaat aan een ander bedrijf. Bij het uitbesteden zorg je ervoor dat je zelf geen of minder omkijken meer hebt naar het uitbetalen van loon. Dit wordt het meeste gedaan door middelgrote bedrijven, aangezien kleine bedrijven te weinig werknemers hebben om het het waard te laten zijn om de salarisadministratie uit te besteden en grote bedrijven meestal al een eigen afdeling hebben die de salarisadministratie regelt.
Een andere optie voor het bereken en uitbetalen van het nettoloon is om een software of website te gebruiken. Via deze website kan je meestal alles doen dat nodig is voor het berekenen en uitbetalen van het loon. Je begint meestal met het bijhouden met het aantal gewerkte uren. Bij sommige softwares doet de werkgever dit zelf en bij andere softwares vult de werknemer dit in. Daarna kan het loon berekend worden. Normaal zou het lang duren om per werknemer uit te vogelen welke toeslagen en aftrekkingen er in het loon zouden zijn, maar een software regelt dit meestal al voor je, zodat je alleen nog maar het berekende bedrag, het nettoloon, hoeft te betalen.
Daarna is het verplicht voor de werkgever om de loonadministratie bij te houden. Deze gegevens moeten tot zeven jaar lang bewaard worden en toegankelijk zijn voor de belastingdienst.
|
https://www.cbbs.nl/ |