Eurprivacy.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks pistool kopen? Hier moet je op letten

Ben je binnenkort van plan om een luchtbukspistool te kopen? Natuurlijk is dit leuk, maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet je aan bepaalde regels voldoen, verder zijn er ook nog verschillende soorten luchtpistolen, moet je kogels aanschaffen en moet je de luchtbuks op een veilige plek kunnen opbergen. Al deze zaken worden verder toegelicht in deze blog.

Regels

In Nederland is het toegestaan om een luchtdrukwapen te bezitten zonder vergunning. Wel is het verboden om luchtbuksen aan te schaffen die te veel lijken op een vuurwapen. Ook mag je de luchtdrukpistolen en luchtbuksen alleen gebruiken op bepaalde terreinen. Dit kunnen schietbanen zijn of eigen terrein. In openbare gelegenheden, zoals het bos, mag niet worden geschoten met een luchtbuks. Deze wapens zijn nog steeds gevaarlijk en ga daar dus ook veilig mee om. Een luchtbuks of luchtpistool mag je aanschaffen vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Verschillende soorten luchtpistolen

Een luchtdrukpistool is een kleinere versie van een luchtbuks, en is in verschillende soorten te krijgen. Ten eerste heb je de luchtpistool die werkt op basis van een knikloop. Deze luchtpistolen zijn goedkoper dan andere soorten. Deze zijn ideaal voor beginners en hebben een goede nauwkeurigheid. Verder heb je ook de luchtbuks op basis van perslucht (pcp). Deze pistolen zijn krachtiger dan de knikloop of veerbuksen, en dit voegt iets toe aan de ervaring van het schieten. Wel zijn deze wapens over het algemeen duurder dan de luchtpistolen op basis van een knikloop. Als laatste bestaat er ook nog een luchtpistool op basis van CO2. Deze pistolen werken ongeveer hetzelfde als perslucht pistolen, maar deze worden aangedreven vanuit een flesje met vloeibare CO2-gas. De tempratuur buiten is wel belangrijk voor deze wapens. Bij een koude tempratuur zal de druk wat meer afnemen. Het gasflesje moet niet te veel afkoelen. Naast de verschillende soorten, kan je ook deze soorten in verschillende merken en kleuren kijken. Zo kan je populaire merken als Hatsan, Gamo en Diana krijgen. Deze merken verkopen veel van deze soort wapens.

Kogels

Naast de luchtpistolen zelf, heb je ook kogels nodig voor de luchtpistolen. Deze kogels zijn niet duur, en kan je in grote aantallen krijgen. Zo worden er online pakketjes gekocht met soms wel 500 kogels in één doosje. Kijk bij het kopen van de kogels goed naar de afmetingen. Sommige kogels passen niet in elk luchtpistool. 

Opbergen

Eerder is al genoemd dat er bepaalde regels zijn voor het gebruik van luchtpistolen of luchtbuksen. Daarbij hoort ook het veilig opbergen van het pistool. Hiermee wordt bedoeld dat anderen, zoals bijvoorbeeld kinderen, niet zomaar jouw pistool in de handen mogen krijgen. Er worden online koffers of tassen verkocht, met slot, waar jij dit wapen veilig en goed kan opbergen. Voor het vervoeren van een luchtdruk wapen is dit ook nodig, je mag niet dit los in de achterbak hebben liggen. Het opbergen van een luchtbuks heeft ook als voordeel dat je zuiniger bent, en deze wapens worden dus beter onderhouden.