Latex matras versus koudschuim matras, wat is beter?

Latex matras versus koudschuim matras, wat is beter?

Wat is beter voor je, een matras van natuurlijk latex of een matras van koudschuim? Dit is een belangrijke vraag voor iedereen die overweegt een matras te kopen. Het antwoord is dat de latex matras verreweg superieur is, maar geloof ons niet op ons woord. Want de Consumentenbond heeft het beste koudschuim matras van 2021 gekozen. Dit matras bestaat alleen uit koudschuim. In dit artikel gaan we zowel latex als koudschuim matrassen vergelijken. Want het beste matras kan natuurlijk ook uit latex bestaan. Laten we het bewijs zorgvuldig onderzoeken.

Wat is een latex matras en hoe wordt het gemaakt?

Een latex matras is een natuurlijk product. De rubberboom (Hevea brasiliensis) produceert een melkachtig sap dat geoogst en verwerkt wordt tot blokken latexschuim. Een latex matras is dus van nature veerkrachtig, zonder dat er veren, spiralen of synthetische chemicaliën aan te pas komen. 

Hoe voelt een latex matras aan?

Er is een enorme vraag naar latex matrassen vanwege hun uitstekende comfort en steun. Als je op een latex matras zou liggen, zou je een comfortabele zachtheid voelen waarin je kunt wegzakken, gevolgd door een stevigheid die je volledig in dat zachte comfort ondersteunt. Er is echter meer aan de hand met een latex matras dan comfort, hoewel comfort natuurlijk de eerste prioriteit is die je in een matras zoekt. Latex matrassen hebben uitstekende luchtdoorlatende eigenschappen, ideaal voor een warm vochtig klimaat als Singapore. Latex is ook van nature schimmelbestendig en bestand tegen stofmijt. 

Wat is een koudschuim matras en hoe wordt deze gemaakt?

Een matras van koudschuim is de meest voorkomende soort matrasschuim. Het wordt vaak gebruikt als bovenste comfortlaag in matrassen met binnenvering. Een groot blok van het schuim kan echter op zichzelf gebruikt worden als een matras van koudschuim.  Op dit punt vraag je je misschien af of koudschuim lijkt op traagschuim. Qua gevoel is het nogal verschillend. Beiden hebben echter polyurethaan in zich. Het belangrijkste verschil tussen koudschuim en traagschuim is dat traagschuim extra chemicaliën bevat die de dichtheid en viscositeit verhogen. Ze zijn dus chemisch verwant, maar voelen enorm verschillend aan. PU schuim is veel ‘springeriger’ of veerkrachtiger dan traagschuim. koudschuim wordt helemaal synthetisch gemaakt. Er bestaat niet zoiets als een natuurlijke PU matras, in tegenstelling tot latex dat wel 100% natuurlijk kan zijn. Er zijn drie hoofdsoorten koudschuim. Deze zijn gewone kwaliteit, hoge dichtheid, en hoge veerkracht. Regular grade en high density zijn niet geschikt voor een hele matras. In plaats daarvan worden ze vaak gebruikt als lagen bij de opbouw van andere matrassen. De hoge veerkracht kwaliteit van PU schuim is van veel hogere kwaliteit. Het wordt iets anders verwerkt dan de andere twee kwaliteiten en komt die een veel hogere steunfactor heeft. In feite kan een echt uitstekend hoog veerkrachtig PU matras bijna latex gaan benaderen in termen van comfort.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoog veerkrachtig PU vrij duur is en daarom niet gemakkelijk gebruikt wordt. Als je een matras van koudschuim bekijkt, is het verstandig aan te nemen dat het een van de lagere kwaliteiten is, tenzij het specifiek als hoog veerkrachtig PU gelabeld is.

Voordelen latex matras

 • Onovertroffen comfort – latex matrassen bieden een uitstekend comfort. Veel mensen merken dat latex matrassen in staat zijn pijn te verlichten wanneer andere matrassen dat niet doen.
 • Natuurlijk product – latex komt uit de natuur, in tegenstelling tot polyurethaan. Dit maakt latex zeer aantrekkelijk voor mensen die bezorgd zijn om het milieu of die contact met agressieve chemicaliën willen vermijden.
 • Uitstekende ondersteuning van het lichaam – latex blinkt uit in het goed ondersteunen van het lichaam en de wervelkolom. In feite bevelen veel osteopaten en chiropractors om deze reden latex matrassen aan.
 • Brengt bewegingen niet gemakkelijk over – beweging aan de ene kant van een latex matras zal aan de andere kant niet gemakkelijk gevoeld worden.
 • Natuurlijk bestand tegen huisstofmijt en schimmel – latex biedt een natuurlijke weerstand hiertegen, zonder het gebruik van extra chemicaliën.
 • Langdurig – een latex matras is zeer duurzaam, en gaat langer mee dan andere soorten matrassen. Dit kan de iets hogere prijs compenseren.
 • Uitstekende ventilatie – latex heeft een natuurlijke open celstructuur die een goede luchtstroom mogelijk maakt. Bovendien bevatten latex matrassen pinholes die tijdens de bewerking ontstaan, wat de luchtstroom nog bevordert. Dit punt is vooral belangrijk in warme klimaten zoals Singapore.

Nadelen latex matras

 • Kosten – een latex matras heeft de neiging wat prijzig te zijn.

Kwaliteit koudschuim (HR waarde)

Het belangrijkste punt van vergelijking tussen koudschuim is de dichtheid. De dichtheid wordt gemeten in kilogram per kubieke meter, de HR waarde Schuimen met lagere HR-waarde zijn minder dicht dan die met hogere HR-waarde. Dichtere koudschuim zijn duurzamer dan minder dichte koudschuim. Het beste koudschuim matras is minimaal 25 cm dik en heeft mininaam een HR-waarde 55 of hoger.

Voordelen koudschuim matras

 • Koudschuim is relatief goedkoop – vooral in het geval van de lagere kwaliteiten koudschuimmatrassen. De beste kwaliteit om op te slapen (de hoge veerkracht kwaliteit) is echter een stuk duurder. 
 • Lichtgewicht – een koudschuim matras is een van de gemakkelijkste om te verplaatsen of om te slaan.

Nadelen koudschuim matras

 • Slechte ondersteuning van wervelkolom of lichaam – koudschuim ondersteunt het lichaam of de wervelkolom niet goed. 
 • Niet bijzonder comfortabel – een koudschuim matras voelt niet bijzonder comfortabel aan. De hoge veerkracht graad doet zijn werk beter, maar zelfs dan is het niet
 • De hoge veerkracht graad doet zijn werk beter, maar zelfs dan evenaart hij een latex matras niet.
 • Beweging aan de ene kant wordt aan de andere kant gevoeld – het zeer ‘springerige’ karakter van polyurethaanschuim betekent dat elke beweging door de hele matras wordt doorgegeven.
 • Slecht geventileerd – in tegenstelling tot latex is er weinig of geen luchtstroom in een koudschuim matras.
 • Korte levensduur – koudschuim gaat snel kapot. Het zal veel eerder vervangen moeten worden dan een latex matras.

 

 

https://slaapwijsheid.nl/