Eurprivacy.nl
Image default
Eten en drinken

Je vlees garen doe je met behulp van de Thermapen

Is het vlees al gaar? Kunnen we het al eten, of zou het nog rood zijn? Vragen die regelmatig gehoord worden tijdens een barbecue. Maar ook in de keuken van het gewone rijtjeshuis, of tijdens het koken van een belangrijk diner, vraagt diegene die het eten bereidt zich regelmatig af of het vlees al gaar is. De enige manier om dit met zekerheid te zeggen is het juiste gebruik van een vleesthermometer van Thermapen Nederland.

In onze shop verkopen we verschillende soorten vleesthermometers, van de klassieke vleesthermometer, tot een vleesthermometer die niet alleen de temperatuur van het vlees af kan lezen, maar ook de omgevingstemperatuur kan meten. 

Hoe wordt de vleesthermometer gebruikt?

Plaats de steekvoeler of pin van uw vleesthermometer exact in het midden van het vlees. Daarbij moet u opletten dat de voeler niet op een bot of in vet geplaatst wordt. Dit beïnvloedt namelijk de nauwkeurigheid van de meting. Bij een plat stuk vlees, denk aan biefstuk, runderlap, et cetera, is de juiste plaatsing van de thermometer horizontaal.

Bij een groot stuk vlees, denk aan bijvoorbeeld een hele kip kunt u de thermometer ook verticaal plaatsen. Zorg er voor dat hoe u de vleesthermometer ook plaatst, de thermometer altijd tot in de kern van het vlees komt. Alleen zo kan de correcte temperatuur van het vlees gemeten worden.

Waarom een vleesthermometer

Wanneer u de temperatuur van het vlees heeft afgelezen, kunt u berekenen of het vlees gaar is, de juiste temperatuur heeft bereikt, maar ook of de omgevingstemperatuur juist is. Weet daarom van ieder stuk vlees wat de juiste temperatuur moet zijn.

Een doorbakken stuk vlees heeft een hogere kerntemperatuur dan een stuk vlees dat rosé gebakken moet worden. Alleen met de juiste temperatuur krijgt u een perfect stuk vlees. Met een vleesthermometer die ook omgevingstemperaturen kan meten, kunt u heel snel en gemakkelijk de temperatuur aflezen die de barbecue of pan heeft. En daar kunt u dan het vuur weer op aanpassen.

Een overzicht van alle temperaturen

Hieronder een overzicht met alle kerntemperaturen per soort vlees. Laat u uw vleesthermometer in uw stuk vlees zitten tijdens het bakken, dan ziet u de temperatuur oplopen en weet u exact wanneer u het vlees van het vuur moet halen, uit de oven moet halen, of wanneer het lang genoeg op de barbecue heeft gelegen.

Rundvlees
Rauw: 40-45 C
Rood: 50-55 C
Rosé: 55-60 C
Doorbakken: 65-70 C

Kalfsvlees
Rosé: 65-70 C
Doorbakken: 75-80 C

Varkensvlees
Doorbakken: 70-75 C

Lamsvlees
Rosé: 60-65 C
Doorbakken: 70-75 C

Kip
Doorbakken: 80 C

Kalkoen
Doorbakken: 80-85 C

Voor meer informatie over alle vleesthermometers, bezoek dan snel de website van Thermapen Nederland.

https://www.thermapen.nl/