Eurprivacy.nl
Image default
Bedrijven

Is de vaccinatiedruk te hoog?

Volgens de Nederlandse wet mag iedereen zelf beslissen over zijn of haar lichaam. Dit geldt dus ook voor het wel of niet halen van een prik. Dit zou dus worden aangetast, zodra een vaccinatieplicht wordt ingesteld. Toch streven veel mensen naar een veilige leef- en werkomgeving, waarbij het dus nodig is dat iedereen gevaccineerd is. Dit veroorzaakt bij velen een hoge vaccinatiedruk. Hieronder vind je meer uitleg over het onderwerp en wat de ministers erover te zeggen hebben.

Druk op de werkvloer

Vooral in de zorg is de druk om geprikt te worden erg groot. Veel werkgevers eisen dat hun werknemers zich laten vaccineren. Zo niet, dan moet er een schriftelijke verklaring worden afgelegd, die moet worden kunnen verdedigd. Dit is echter ver van wat de wet voorschrijft. Iedereen is namelijk vrij om te kiezen voor of tegen een vaccinatie. Volgens minister de Jonge moet de druk op de werkvloer bespreekbaar worden gemaakt. Zo kunnen klachten over een werkgever worden gemaakt bij verschillende vakbonden.

Wat kun je wel doen?

Voor werkgevers is het dus belangrijk dat je de rechten van je werknemers respecteert. Maar wat kun je als werkgever dan wel doen om een veilige werkomgeving te creëren? Dit kan door andere, mindere drastische, regels te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld mondkapjes beschikbaar stellen of kun je jouw werknemers zo veel als mogelijk thuis laten werken. Op deze manier maak je toch een scenario waar minder mensen besmet kunnen raken en de druk voor vaccinatie niet nodig is.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/vaccinatiedruk/