Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijk

Hoe werkt een fietsplan precies?

Ben jij bekend met de opzet en werking van een fietsplan? Het fietsplan is het een plan dat door werkgevers kan worden ingevoerd om fietsgebruik binnen het woon- werkverkeer te stimuleren. Een fietsplan helpt medewerkers om een fiscaal aantrekkelijke wijze een nieuwe fiets aan te schaffen. Voor veel medewerkers pakt het fietsplan uit als meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde. Het leuke van een fietsplan is dat werknemers nergens toe verplicht zijn: zij kiezen zelf of ze er gebruik van maken en krijgen de mogelijkheid vitaal te blijven. Een fietsplan is voor zowel werknemers als werkgevers voordelig. De fiets wordt namelijk met belastingvoordeel aangeboden. Iedereen weet dat fietsen gezond is, maar op termijn kan het ook bijdragen aan de arbeidsproductiviteit. Een fitte werknemer heeft een verhoogt concentratievermogen, bouwt meer weerstand op en wordt dus minder snel ziek.

Voordelen van een fietsplan

Hierboven zijn al enkele voordelen van een fietsplan benoemt. Bewegen is goed voor je concentratievermogen en dus voor de arbeidsproductiviteit. Daarbij is de fiets een stuk vriendelijker voor het milieu dan de auto. Ook heb je met een fiets geen last van files en te weinig parkeerruimte. Een fiets vanuit het bedrijf is ook makkelijker in de vrijetijds sfeer te gebruiken, zonder dat hier kilometerheffing of onhandige bonnetjes voor het tanken aan te pas hoeven te komen. Het voornaamste voordeel van een fietsplan zit hem in de financiële kant. Die bespreken we hieronder. Goed fietsplan gezocht? Kijk eens op Hellorider.com.

Het financiële voordeel

Een fietsplan levert werknemers een behoorlijk belastingvoordeel op. Gemiddeld genomen is dat zo’n 40% op het hele aankoopbedrag van de fiets – vooral bij een duurdere fiets is dat een flink bedrag. Werkgevers besparen op de sociale lasten omdat ze minder brutoloon hoeven uit te keren. Het leasebedrag wordt namelijk van het brutosalaris afgetrokken. Bij Bovenstaande specialist profiteer je van een degelijk fietsplan zonder onnodige rompslomp, simpele procedures en een op maat gemaakt plan. Er wordt met je meegedacht op het gebied van duurzame oplossingen en voorwaarden binnen je duurzame doelen en grotere mobiliteitsplan.

De WKR: Werkkostenregeling

De huidige fietsregeling valt buiten de Werkkostenregeling. Deze is sinds 1 januari 2015 actief (en verplicht). In eerste instantie werd er bij veel werkgevers en werknemers gedacht dat de verplichte WKR een fietsplan niet toestond, maar dat blijkt niet waar. Een fietsplan is altijd toegestaan. Hoeveel je met een fietsplan bespaart, is afhankelijk van de regeling die tussen werkgever en werknemer is getroffen. In veel gevallen zullen kosten afgetrokken worden van de werknemers vergoeding voor woon- en werkverkeer, bruto inkomsten of vakantie-uren.