Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Het spiraatlje als anticonceptiemiddel

Het spiraaltje is een anticonceptiemiddel met als doel een zwangerschap te voorkomen. Een andere benaming voor het spiraaltje is ‘Intra-Uterine Device’ (IUD). Dit betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraaltje wordt in de baarmoeder van de vrouw geplaatst en is ongeveer 3×3 cm groot. Het spiraaltje zorgt ervoor dat er geen ovulatie plaatsvind en de vrouw dus niet zwanger kan worden. Een spiraaltje werkt ongeveer 5 jaar, daarna moet deze vervangen worden. Dit anticonceptiemiddel kan eenvoudig worden ingebracht en is ook weer eenvoudig te verwijderen. Het inbrengen en verwijderen wordt vaak door een arts of gyneacoloog gedaan. Een spiraal is het goedkoopste anticonceptiemiddel dat momenteel op de markt is. Er bestaan 2 verschillende soorten spiraaltjes, namelijk een koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.

Koperspiraaltje
Het koperspiraaltje bevat koperdraad en geen hormonen en ziet eruit als een anker. Koper zorgt voor een anticonceptieve werking waardoor er geen bevruchting plaatsvind in de baarmoeder. Koper werkt namelijk op de zaadcel zelf en zorgt ervoor dat een zaadcel zodanig verandert dat deze niet meer in staat is om een eicel te bevruchten. Ook kan koper een bevruchte eicel vernietigen. 

Hormoonspiraaltje
Een hormoonspiraaltje bevat wel hormonen en wordt ook wel ‘Mirena’ genoemd. Een hormoonspiraal bevat het levenorgestel hormoon. Dit hormoon vertraagt de groei van het baarmoederslijmvlies en heeft dezelfde werking als de anticonceptiepil. Het hormoonspiraaltje geeft elke dag hormonen af die een ongewenste zwangerschap tegengaan. Het enige verschil met de anticonceptiepil is dat je het hormoonspiraaltje vaginaal inbrengt terwijl je de anticonceptiepil elke dag moet innemen en dus kunt vergeten.

http://www.anticonceptiemiddelen.info/