Eurprivacy.nl
Image default
Sport

Geschiedenis van het paaldansen

Paaldansen, ofwel acrobatiek aan een paal, is al heel oud. Al in het oude China en India deden mensen aan Chinese pole en Mallakhamb. Deze sporten bestonden uit het doen van gymnastische bewegingen op en rondom een paal. Chinese pole heeft zich ontwikkeld tot een theatrale circus-act die je zelfs in het welbekende Cirque du Soleil terug kan vinden. Mallakhamb wordt nog steeds beoefend als populaire wedstrijdsport in India. Vele bewegingen uit deze sporten zien we vandaag de dag ook nog terug in het moderne paaldansen.

Over het ontstaan van sensueel paaldansen bestaan verschillende verhalen.  Eén daarvan vertelt hoe vrouwen in de Middeleeuwen dansten in tenten tijdens markten en feesten om de mannen te vermaken. Bij gebrek aan ruimte in de tent begonnen zij gebruik te maken van de palen die in de tent stonden en het paaldansen was een feit.

Andere verhalen leggen de link naar bijvoorbeeld rituele meiboom-dansen. Helemaal duidelijk is de oorsprong dus niet. Wat wel duidelijk is, is dat paaldansen inderdaad in nachtclubs wordt gedaan en daar voorlopig ook nog niet zal verdwijnen.

Sinds 1980 is er echter een nieuwe paaldans-variant ontstaan: Sportief paaldansen waarbij de oefeningen aan de paal gebruikt worden om kracht en lenigheid op te bouwen. Vanuit Canada en de USA waaide deze trend over naar Europa.

Ongeveer sinds 2005 is het mogelijk om sportief te paaldansen in Nederland. Natuurlijk moesten er in het begin wat drempels overwonnen worden en wat vooroordelen uit de weg geruimd worden. Maar nu, anno 2011, begint paaldansen als volwaardige sport geaccepteerd te raken. Steeds meer sportscholen en sportcentra bieden een paaldans-variant aan in het vaste programma en Nederland kent meerdere speciale paaldansscholen. Elke school geeft les vanuit een eigen visie.

Samengevat is paaldansen een sport waarbij je vier van de vijf grondmotorische eigenschappen traint. Paaldansen is een sport die door iedereen kan worden uitgevoerd omdat het op verschillende niveaus uitvoerbaar is. Uiteindelijk zal je groeien in kracht en vaardigheden waardoor je uiteindelijk meer kan dan je zelf verwacht had dat je kon. Dit heeft weer een positief effect op het zelfvertrouwen. In Nederland zijn er veel mogelijkheden om te paaldansen. Of je nu wilt paaldansen in Amsterdam, paaldansen in Rotterdam, paaldansen in Breda of wilt paaldansen in Tilburg, tegenwoordig schieten de paaldansstudio’s de grond uit waar op ieder niveau een paaldans cursus te volgen is.

http://www.paaldansstudio.nl