Eurprivacy.nl
Image default
Aanbiedingen

Fluitend commando’s geven

Het trainen van jouw trouwe viervoeter is een belangrijk onderdeel van het honden ouderschap; bovendien heeft het vele voordelen, waaronder socialisatie en gehoorzaamheid. Als je op zoek bent naar een trainingsmiddel, kan een hondenfluit een goede optie zijn voor jou en je pup. Maar als ouder zal de vraag wel in je zijn opgekomen: Hoe werkt een hondenfluitje? Doet een hondenfluitje pijn aan de oren van de hond? Wat zijn de voordelen van een hondenfluitje? Dit zijn belangrijke vragen om te overwegen wanneer je een hondenfluitje gaat gebruiken.

Hoe werken hondenfluitjes

Fluitjes worden al generaties lang gebruikt voor hondentraining en communicatie. Voordien communiceerden mensen met hun honden door op de ouderwetse manier te fluiten, met hun adem. Je kunt een fluitje gebruiken om met jouw hond te praten en een gedragsroutines op te zetten, net zoals je dat doet met verbale commando’s voor “zit” en “blijf” of het spelen van apporteren.

Honden reageren zelfs op de stilste fluitjes, omdat ze op een veel hogere frequentie horen dan mensen. Honden en mensen horen ongeveer hetzelfde bij lage geluidsfrequenties (rond 20 Hz). Dit verandert bij hoge geluidsfrequenties, waar honden tot 70-100 kHz horen, veel beter dan mensen bij slechts 20kHz. Honden horen geluidsfrequenties die minstens drie keer zo hoog zijn in vergelijking met mensen. Het lijkt misschien alsof honden reageren op een geluid dat er niet is, terwijl ze in werkelijkheid zeer gevoelig zijn voor iets wat wij niet kunnen horen.

Het kan zijn dat er een paar verschillende soorten fluitjes uitgeprobeerd moeten worden om te zien welke het bereik van geluiden biedt waar jij (en je hond) voorkeur aan hebben. Leer eerst hoe het fluitje correct gebruikt moet worden (oefenen, oefenen, oefenen). Speel dan met de geluiden om uit te zoeken welke tonen werken voor welke commando’s.

Hoorbare en stille fluitjes

Er zijn twee soorten fluitjes waaruit je kunt kiezen: hoorbaar of stil – waarbij stil in dit geval betekent stil voor mensen, niet voor honden. Sommige fluitjes zijn ook uitgerust met instelbare toonhoogtes.

Hoorbare fluitjes zijn nuttig wanneer de geluiden die je wilt gebruiken aan het uitwerken bent en ervoor zorgt dat je consequent bent. Deze stijl lijkt veel op een fluitje dat bij sportevenementen wordt gebruikt en in feite wordt het gebruikt tijdens herdershonden evenementen. Veel hondenouders geven de voorkeur aan stille fluitjes omdat er minder geluidsoverlast is voor mensen. Dit type fluitje, in 1876 uitgevonden door Sir Francis Galton, werd gebruikt om het gehoor van mensen, katten en honden te testen. De term ultrasoon fluitje is nauwkeuriger omdat, zoals hierboven opgemerkt, het fluitje niet stil is – het zendt ultrasone geluiden uit waar honden op reageren

Doen hondenfluitjes pijn aan de oren van de hond?

Een hondenfluitje is niet schadelijk voor de hond als het op de juiste manier wordt gebruikt. Lees de informatie van de fabrikant zorgvuldig door en neem contact op met jouw dierenarts als je vragen hebt. Omdat honden op een veel hogere frequentie horen dan mensen, zijn ze van nature gevoeliger voor geluiden. Gebruik het fluitje niet in de buurt van hun oren en blaas er niet op volle sterkte op. Houd ook rekening met andere dieren in huis en de omgeving. Katten horen hoogfrequente geluiden nog beter dan honden en zullen daarop reageren. Onthoud altijd dat wat voor jou een onschuldig geluid lijkt, voor jouw hond (en kat) storend en oncomfortabel kan zijn.

Zoals bij elke gedragstraining, is het consequent en geduldig gebruiken van een hondenfluitje de sleutel tot succes. Wil jij ook zo een hondenfluit? Bezoek dan de website van Happy Animal.nl