Eurprivacy

Drones binnen Nederland

Drones, eigenlijk heeft iedereen er wel eens van gehoord. Veel mensen lijkt het ook gaaf en stoer om een eigen drone in bezit te hebben. Voor het vliegen met drones heeft men regels opgesteld. Het is echter wel gewoon mogelijk om een drone te kopen, ongeacht of je dit nu binnen Nederland doet, in Europa of elders in de wereld en thuis laat bezorgen. Voor het kopen van een drone kan je ook gewoon naar zogenaamde drone shops, vaak verkoopt men hier zeer kleine varianten van de drone, in sommige gevallen is de drone quadcopter eigenlijk geen drone meer te noemen. Maar wanneer spreekt de overheid dat binnen Nederland van een drone? En wanneer moet je dan aan alle opgestelde regels voldoen omdat je niet langer te maken hebt met een elektronisch modelvliegtuigje? De scheiding tussen deze twee is zeer klein en daarom is het extra opletten geblazen wanneer je over gaat tot het aankopen van drones binnen Nederland. Lees je goed in over alle zaken rondom de drones en laat je zeker goed informeren om problemen met de overheid te voorkomen.

Drone of modelvliegtuigje?

Een drone wilt zeggen dat je te maken hebt met een onbemand vliegtuigje, of terwijl een vliegtuig zonder een piloot aan boord. Men spreekt nog over een modelvliegtuigje en niet over een drone binnen Nederland wanneer je aan de volgende eisen voldoet:

–          Het vliegtuigje heeft een zeer kleine afmeting en de startmassa is niet meer dan 25 kilogram

–          Je hebt continu goed zicht op het vliegtuigje, het bereik van de besturing gaat dus niet verder dan jouw gezichtsveld.

–          Het vliegtuigje kan niet hoger dan 450 meter hoog

Voldoe je niet langer aan bovenstaande eisen? In dat geval hebben wij te maken met een drone en dien je binnen Nederland aan strikte regelgeving te voldoen.

http://www.drone.be