Waar je op moet letten bij het kopen en het onderhouden van een zadel

Springzadels, dressuurzadels en de juiste informatie voor het kopen van een paardrijzadel

Een van de belangrijkste materialen om te gaan paarden is het zadel. Een goed passend zadel is belangrijk voor zowel het paard als de ruiter. Er zijn heel veel verschillende zadels welke je kan kopen. Zadels zijn vaak gemaakt van kunststof of van leer. Voor iedere functie voor het paardrijden is er wel een ander soort zadel. In totaal zijn er wel 20 soorten paardenzadels. Wanneer je van plan bent om een nieuw zadel voor je paard te gaan kopen moet je eerst kijken waarvoor je het zadel wilt gaan gebruiken. Er zijn zadels voor dressuur maar er zijn ook veelzijdigheidszadels en springzadels. Als je een zadel hebt gekocht kun je deze nog aankleden met een mooi dekje of bijvoorbeeld een bijpassende singel. Bij de > Ruitersport Outlet < vind je goedkope dekjes, zadels, singels etc maar ook andere benodigdheden voor paard en ruiter. 

Ook is paardrijkleding erg belangrijk om beter in je zadel te kunnen zitten, door bijvoorbeeld een paardrijbroek met het juiste zitvlak te dragen zit je veel steviger in het zadel. 

De verschillende soorten zadels

  • Dressuurzadels
  • Springzadels
  • Veelzijdigheidszadels
  • Westernzadels
  • Boomloze zadels
  • Dameszadels
  • Renzadels

 

Dressuurzadels

Een dressuur zadel word gebruikt door ruiters die dressuur rijden met hun paard. Door een dressuurzadel rijd je in de juiste houding zodat je paard de kleinste aanwijzingen van de ruiter voelt. Waar je eerst naar moet kijken als je op zoek bent naar een dressuurzadel is welke boommaat en welke kamerbreedte jij en je paard nodig hebben. De boommaat is de breedte van het zadel. Wanneer een zadel boomloos is kijk je uiteraard niet naar de boommaat.

Springzadels

Tijdens het springen met een paard word er gebruik gemaakt van een springzadel. Door een springzadel word het rijden voor zowel de ruiter als het paard zo comfortabel mogelijk gemaakt. Het grote verschil met de dressuurzadel is dat de vorm van de zweetbladen anders zijn. Deze zijn namelijk korter en naar voren gebouwd. Voor de ruiter is het daardoor makkelijker om te bewegen tijdens de sprong. De zit van de ruiter is bijna altijd vlak. Door een springzadel heeft de ruiter nog goed contact met het zadel tijdens het springen. Tijdens het springen is de lengte van de beugels altijd korter dan bij dressuur. Met lange beugels kom je namelijk makkelijk het zadel uit en dan gaat het springen je ook niet lukken

Veelzijdigheidszadels

Een veelzijdigheidzadel zit tussen het dressuurzadel en de springzadel in. Het zweetblad is dan ook wel iets naar voren gevormd maar niet zo extreem als bij een springzadel. Dit zadel is geschikt voor basiswedstrijden en voor redelijk actieve ruiters. Een groot voordeel van een veelzijdigheidszadel is dat je maar één zadel nodig hebt die je overal voor kunt gebruiken maar het kan zijn dat je toch wat meer richting dressuur gaat. Dan is het aan te raden om toch een dressuurzadel te kopen. 

Westernzadels

Een westernzadel is zwaarder dan de andere zadels. Een westernzadel bied veel comfort en bescherming aan de ruiter. De knop vooraan het westernzadel word ook wel de horn genoemd. Deze knop is gemaakt om deze eventueel vast te houden of je kunt er een lasso om heen hangen. Een westernzadel heeft bredere stijgbeugel riemen. De brede stijgbeugel riemen zorgen ervoor dat het been niet tegen het paard aan kan schuren en dat je been niet warm en bezweet word door het paard. Een westernzadel is zo zwaar omdat tie zo groot is maar dan word het gewicht van het zadel wel goed verdeelt over de rug van het paard.

Boomloze zadels

Boomloze zadels hebben geen boom. Een voordeel hiervan is dat je meer contact hebt met je paard. De pasvorm is veel beter omdat het zadel zich vormt naar de rug van het paard. Door een boomloze zadel word het gewicht veel beter verdeelt over de rug van het paard. Wanneer je begint aan een boomloze zadel zou dit wel even wennen zijn want de zit en de balans zijn heel anders dan bij andere zadels.

Dameszadels

Een dameszadel word tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Door beginnende ruiters word een dameszadel nog wel eens gebruikt. Een dameszadel heeft bijna geen boom zodat het been makkelijk langs het paard ligt. De linkervoet bevind zich dus in de stijgbeugel en de andere hangt los. Dit betekend ook dat aan de kant waar de benen zich bevinden het zweetblad lang en breed is en aan de andere kant heel klein omdat deze daar eigenlijk niet echt nodig is. Een voordeel van de dameszadel is dat het een balanssingel heeft daardoor blijft de ruiter altijd in balans ook als de ruiter zijn gewicht aan een kant draagt.

Renzadels

Een renzadel is een licht zadel. Het zadel weegt ongeveer 500 gram. Dit is omdat het paard dan zo snel mogelijk kan rijden.  De zweetbladen zijn ver naar voren uitgesneden en de singel loopt helemaal om het zadel heen.

De maten van het zadel

Wanneer je een zadel hebt gevonden moet je natuurlijk wel eerst de maat weten. Een zadel word gemeten in inches. Een inch is een Engels maat. Een inch bij het zadel is de zit maat. Het aantal inch van uw zadel is heel simpel te meten.Een Engels zadel meet je van de achterkant van de lepel tot de voorzijde van de boom. de uitkomst in centimeters deel je door 2,5 inch en dan weet je de maat in inches. De maten zijn er voor kleine kinderen ( maat 15 ) maar ook voor stevige volwassenen ( maat 19 ). Wanneer je een nieuw zadel wilt gaan kopen is het verstandig om er eerst een paar te passen.

Het onderhouden van een zadel

Wanneer je je zadel regelmatig tot vaak gebruikt moet je deze goed schoonmaken en verzorgen. Zo zorg je ervoor dat het zadel lang meegaat. Een keer per maand moet je je zadel helemaal uit elkaar halen zo kun je het zadel beter schoonmaken. Het vuil op het zadel kun je verwijderen met een borstel of met een oude doek. Daarna maak je het zadel schoon met zadelzeep. Zadelzeep zorgt voor een grondige reiniging van het leer en verwijderd zweet, vuil en vet. Gebruik niet teveel water, dit maakt het leer stug. Wring je sponsje daarom goed uit voor gebruik. Zorg ervoor dat de spons die je gebruikt niet te nat is want dan komt er schuim tussen de naden en de gespen en dat zorgt ervoor dat er dingen kunnen loslaten. Zorg dat het zadel goed schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Maar het leer maak het zadel ook weer niet schoon in de buurt van een centrale verwarming of ergens anders waar het heel warm is want dat zorgt ervoor dat het leer uitdroogt. Als je zadel goed schoon en droog is kun je deze behandelen met lederbalsem, ledervet, lederolie of een conditioner. Gebruik voor het zitvlak alleen vet of balsem en geen olie.

 

https://123ruitersport.nl/paard/zadels-singels.html

Bescherming voor het paard

Naast dat het belangrijk is dat u zich zelf beschermd wanneer u aan het paardrijden bent. Is het ook van belang dat u het paard beschermt. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er voor paarden beenbeschermers die het been van het paard beschermen bij onder andere springwedstrijden. Maar daarnaast is het ook van belang dat je een zadel om doet bij het paard. Dit zit een stuk comfortabeler en voor het paard is het ook een stuk fijner. Lees in deze blog meer over beenbescherming en over een zadel.

Beenbescherming en zadel

De bescherming is belangrijk, zowel voor u als voor het paard. Naast dus u veilig wilt rijden, moet het paard zich veilig voelen en moet hij zeker ook beschermt worden. Wanneer je samen met een springwedstrijd mee doet is het vanzelfsprekend dat je bescherming om doet bij het paard. Wanneer het paard namelijk een balk aanraakt kan dit soms wel eens hard aan komen. Wanneer je bij je paard een paar beenbeschermers om doet heeft hij hier minder last van. Daarnaast vindt niet elk paard het fijn dat iedereen maar op hem zit. Het is niet heel comfortabel voor het dier, maar ook niet voor de berijder. Daarom is het handig om gebruik te maken van een zadel. Dit geeft u als ruiter een stuk comfort en voor het paard is het ook een stuk prettiger.

Ruitersportzaak de Paardengruiter

Bij ruitersportzaak de Paardengruiter kan je terecht voor alle hulpmiddelen die je nodig hebt wanneer je aan het paardrijden bent. Zo verkopen ze beschermingkleding voor de ruiter, maar verkopen ze ook beschermingsmiddelen voor het paard zoals: Beenbescherming, Oornetjes en een zadel. Ook kan je voer kopen voor het paard en verzorgingsmiddelen. Voor alle benodigdheden die je nodig hebt bij paardrijden kan je dus terecht op de website van de Paardengruiter (paardengruiter.nl).

Gezond hondenvoer nodig? Kies voor Profine hondenvoer

Natuurlijk wilt u dat uw hond een goed en gelukkig leven leidt. Om uw hond een fijn leven te geven, is het belangrijk om zijn gezondheid optimaal te ondersteunen. Dit doet u niet alleen door uw hond goed te verzorgen, maar ook door uw trouwe viervoeter het beste voer te geven. Bent u op zoek naar gezond hondenvoer voor uw beste dierenvriend? Schaf dan Profine hondenvoer aan en u weet zeker dat uw hond goede ondersteuning krijgt in zijn of haar voeding. Meer over deze voeding voor uw hond, leest u in dit artikel.

 

Hondenvoer van Profine: een korte introductie

Het uitgangspunt bij het produceren van Profine hondenvoer, is dat honden echte vleeseters zijn en het liefst heerlijk vlees op hun bordje krijgen. Het voer van Profine is gebaseerd op een zogeheten Low Grain formule en gemaakt met een grote hoeveelheid vlees in combinatie met groente en een kleine hoeveelheid graan. Op deze manier krijgt uw hond de beste en lekkerste hondenvoeding, zodat uw hond altijd gezond en gelukkig is.

 

Het voer van Profine is van de beste kwaliteit. Dit komt omdat het voer gemaakt wordt van de beste ingrediënten, die stuk voor stuk op de beste manier verwerkt worden om het voer te maken. Geeft u uw hond Profine hondenvoer, dan weet u dat u uw beestje het beste en lekkerste voer op de markt geeft.

 

Profine hondenvoer: verschillende smaken voor uw hond

Net zoals mensen, hebben ook honden allemaal een andere smaak. De ene hond vindt kip het allerlekkerst, terwijl andere honden de voorkeur geven aan andere vleessoorten of zelfs aan vis. Daarnaast heeft iedere hond andere behoeften op het gebied van gezonde voedingsstoffen. Sommige beestjes hebben wat extra ondersteuning nodig voor het immuunsysteem, terwijl andere honden juist wat hulp nodig hebben om de spijsvertering goed te laten functioneren.

 

Om iedere hond het beste voer te kunnen geven, zijn er verschillende soorten Profine hondenvoer. Voor een betere immuniteit, een glanzende vacht en een gezond hart neemt u bijvoorbeeld het Chicken & Potatoes voer van Profine, met 60 procent kip en verschillende soorten groente. Heeft uw hond wat extra ondersteuning nodig op het gebied van allergieën, intoleranties en spijsverteringsproblemen, dan neemt u het Profine Salmon & Potatoes hondenvoer. Zo is er voor ieder beestje weer een ander product, zodat iedere hond de beste voeding kan krijgen.

https://helenvelthuis.nl/mens/bioresonantie-behandeling/

Pets&Co, de dierenspecialisten van Nederland!

Pets&Co staat voor dierenspecialisten. Met vestigingen door het hele land is Pets&Co een dierenwinkel organisatie met veel kennis en jarenlange ervaring. Elke vestiging beschikt over een groot assortiment met producten voor jouw huisdier. Wil je weten of er een Pets&Co dierenwinkel bij jou in de buurt zit? Ga dan naar Petsenco.nl. Hier vind je een overzicht van alle Pets&Co vestigingen en kun je zien of er bij jou in de buurt een dierenwinkel is gevestigd.

Persoonlijk advies

Bij de Pets&Co dierenwinkels kun je niet alleen terecht voor producten, maar ook voor persoonlijke tips en / of adviezen die voor jouw persoonlijke situatie gelden. Heb je bijvoorbeeld een vraag over de juiste opvoeding, voeding of een bepaald product? Dan helpen wij je graag. Heb je een huisdier met gedragsproblemen? Ook dan staan we graag voor je klaar en helpen we je graag met het zoeken naar een juiste oplossing. Elk dier is namelijk uniek en heeft dan ook een unieke verzorging nodig.

Alle Pets&Co dierenwinkels op 1 centrale website

ZOals hierboven al aangegeven, hebben we ook een gezamenlijke website. Hier kun je alle Pets&Co dierenwinkels vinden maar hier vind je elke maand ook weer leuke nieuwsberichten en tips / adviezen uit de dierenbranche. Weet jij bijvoorbeeld al dat de Labrador Retriever het meest populaire hondenras is onder de Nederlanders? Naast alle berichten op onze website Petsenco.nl, versturen we elke eerste zondag van de maand ook een leuke nieuwsbrief. Via onze website kun je je voor deze nieuwsbrief aanmelden. Zo blijf je altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in de dierenbranche.

De Pets&Co dierenwinkel folders

Bijna elke maand wordt er een nieuwe Pets&Co folder uitgebracht vol met super leuke aanbiedingen. Vaak wordt er ook een thema gekozen, bijvoorbeeld een zomerfolder, dierendagfolder, feestmaandfolder, etc. Deze thema folders staan dan vol met producten die met dit thema te maken hebben. Zo vind je bijvoorbeeld in een hengelsportfolder alleen maar producten die te maken hebben met de hengelsport zoals hengels, visvoer of aas. Ook staat er in elke folder weer een leuke puzzel. Wanneer je deze puzzel hebt ingevuld, komt hier een oplossing uit. Deze kun je via de website aan ons doorsturen en zo maak je automatisch kans op een Pets&Co tegoedbon van 25 euro. Deze kun je besteden bij een Pets&Co dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt.

Pets&Co op Facebook

Ook Pets&Co is te vinden op Facebook. Net als op de website, plaatsen we elke maand weer leuke nieuwtjes uit de dierenbranche. Ook maken we via Facebook de puzzelwinnaars bekend en kun je hier leuke fimpjes en tips vinden. Like onze Facebookpagina zodat je niks hoeft te missen!

Jouw huisdier verdient de beste zorg dus komt snel naar een van onze Pets&Co vestigingen en wij helpen je hier graag bij. Met jarenlange ervaring en veel dierenliefde staan we voor jou en je huisdier klaar. 

http://petsenco.nl/

Stop onverwachte dierenartskosten‎ met een hondenverzekering.

77% van hondeneigenaars kiest vóór een hondenverzekering.

De tijd dat je een zorgverzekering alleen voor jezelf afsluit is voorbij. Uit een enquête van Watvoorbaasjebenjij.nl blijkt dat 77% procent van de ondervraagden een zorgverzekering voor hun hond belangrijk vindt. Maar net als wij mensen kunnen ook dieren ziek worden of gewond raken.

Wat voor baasje ben jij?

In de enquête ‘Wat voor baasje ben jij?’ werden baasjes gevraagd naar de relatie met hun huisdier. Driekwart van de ondervraagden wil zich graag indekken tegen hoge dierenarts kosten met een verzekering voor hun hond.

‘De Nationale biedt hiervoor inmiddels een prima oplossing, namelijk de hondenverzekering’, stelt Martin de Bie van ‘Wat voor baasje ben jij’.

Hondenverzekeringen zijn in trek

Je hond is tegenwoordig een volwaardig lid van het gezin. Een uitgebalanceerd dieet, een lange wandeling, goede medische zorg, niets is de Nederlandse dierenvriend te veel. Het is daarom niet verwonderlijk dat de vraag naar hondenverzekeringen toeneemt.

U wil natuurlijk voor uw hond de beste zorg?

Wanneer u zich heeft verzekerd voor de zorgkosten van uw hond bent u er van verzekerd dat uw dier de beste zorg geniet wanneer hij of zij zorg nodig heeft. hondenverzekeringen die worden aangeboden op hondenverzekeringen.org zijn allemaal kwalitatieve dierenverzekeringen tegen scherpe premies.

Een bezoekje aan een dierenarts kan veel geld kosten.

Ondanks het feit dat ziekte of dergelijke van uw hond vaak gepaard gaat met hoge kosten; te denken aan een bezoek aan de dierenarts en eventuele medicijnen voor uw hond wilt u natuurlijk wel de beste zorg voor uw dier.
 
Een bezoekje aan, bijvoorbeeld een dierenarts, valt zelden goedkoop uit. Integendeel! een bezoek aan de dierenarts kan wel oplopen tot honderden euro’s! Hoe veel u ook van uw hond houdt, op deze ziektekosten zit u niet te wachten.
 
Wij mensen verzekeren ons tegen zorgkosten. Dit is zelfs verplicht volgens de wet.
Het is al vervelend genoeg dat je zorg nodig hebt, dan zit je niet te wachten op hoge ziektekosten. Gelukkig is er dan de zorgverzekering die de zorgkosten, afhankelijk van de verzekering, volledig of gedeeltelijk dekt.
 
Bovenstaande geldt ook wanneer uw hond medische zorg nodig heeft. De kosten worden dan ook, afhankelijk van de dekkingsgraad, vergoed door de verzekeraar waar u de dierenverzekering heeft afgesloten.
 
hondenverzekeringen.org biedt enkel dierenverzekeringen aan op haar website met de beste dekking bij ziektekosten voor uw hond.

 

http://www.hondenverzekeringen.org/