Eurprivacy.nl
Image default
Afvalverwerking

Alles wat je moet weten over een vetafscheider

Alle horecabedrijven dienen hun afvalwater verplicht af te voeren naar een aangesloten vetput. Dit omdat vetten niet goed zijn voor je riool. Het is zelfs ook mogelijk om vetten opnieuw te gebruiken. Het scheiden van afval is heel belangrijk. Het zorgt voor een beter milieu. Daarnaast is het belangrijk dat jouw bedrijf ook blijft scheiden. Heb jij nog afvalcontainers nodig in Venlo? Dan ben je bij Renewi aan het juiste adres! 

Waarom een vetafscheider? 

Vet is heel schadelijk voor het riool. Dit moet je daar ook echt niet in weggooien. Voor horecabedrijven is dit helemaal belangrijk dat ze dit niet zomaar doen, want dan hebben ze in de korte keren een verstopt riool. Vetten blijven gemakkelijk aan het riool plakken en alle etensresten kunnen hier aan vast blijven plakken. Spoel daarom nooit vetten zomaar weg. Het riool wordt al helemaal beschadigd als er meerdere horecabedrijven bij elkaar zitten. Een vetafscheider is daarom ook zo belangrijk voor horecabedrijven. De vetafscheider zorgt ervoor dat jij jouw vetten gewoon kan blijven wegspoelen in je goot. Deze vetput is een tussenstuk tussen het riool en het bedrijfspand. Zo’n vetafscheider vangt het vet en slib op. 

Wie moeten een vetafscheider installeren?

Om het maar breed te zeggen moeten alle horecabedrijven en voedingsmiddelenindustrie verplicht zo’n afvalscheider aanschaffen als zij meer dan 300 milligram vetconcentratie per liter wegspoelen. Er zijn echter hier wel uitzonderingen op. Ben jij een bedrijf dat niet genoeg of nauwelijks vethoudende producten klaar maakt, kun je een maatwerkvoorschrift krijgen. Daarnaast hoeven horecabedrijven die voor 1 januari 2008 in bezit waren van een vetafscheider hun oude vetafscheider niet te vervangen. Na deze periode moet je in bezit zijn van een nieuwe vuilafscheider. 

Kan ik met een vetafscheider allen oliën en vetten in de gootsteen gooien?

Als je een vetafscheider aangeschaft hebt, is het niet de bedoeling dat al het vet gewoon door de leidingen gaat. Het moet alsnog voorkomen worden om vetten en oliën in de leidingen te gooien. Gooi dus geen pannen vol met frituur weg in het riool. Het is ook belangrijk dat een bedrijf hun afval ook blijft scheiden. Zo dragen we allemaal bij aan een beter milieu.