Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

5 tips voor het plaatsen van verlichting in huis

Verlichting in uw huis plaatsen is lastiger dan het lijkt. Er zijn diverse factoren waar u rekening mee moet houden. Doet u dit niet, dan is er het risico dat u een diversiteit aan lampen en armaturen plaatst die weinig in harmonie met elkaar zijn. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde plekken niet op de juiste wijze verlicht worden. Daarom enkele tips bij het plaatsen van verlichting in uw huis.

1. Stel een lichtplan op

Met een lichtplan maakt u het zich bij voorbaat al gemakkelijk op de juiste wijze verlichting te plaatsen. Een lichtplan opstellen doet u door een plattegrond van de ruimtes te maken die u wilt verlichten. Hierop tekent u welk soort verlichting u op welke plek precies nodig heeft. U krijgt zo ook een mooi overzicht van alle lichtpunten, schakelaars en stopcontacten. Op deze wijze wordt het relatief gemakkelijk om de juiste lampen en armaturen erbij te zoeken en weet u ook waar u nog stroompunten moet aansluiten.

2. Bepaal het soort verlichting

Een onderdeel van het verlichtingsplan is het bepalen van de verschillende verlichtingssoorten. Dit is misschien wel het belangrijkste om te garanderen dat u iedere plek op de juiste wijze kunt verlichten. Basisverlichting of functionele verlichting is verlichting dat u nodig heeft om goed licht te hebben bij de werkzaamheden die u uitvoert. Sfeerverlichting daarentegen is een stuk minder fel. Dit is typische verlichting voor kleine lichtpuntjes en waarmee u sfeer creëert. Tenslotte is er nog accentverlichting. Hiermee kunt u voorwerpen, zoals een schilderij of beeldwerk door middel van verlichting accentueren.

3. Gebruik dimmers

Het kan bijna niet anders of u komt in uw huis bepaalde plekken tegen waar u diverse soorten verlichting nodig heeft. Aan de eettafel wilt u met functionele verlichting zien wat u op uw bord heeft liggen. Maar met familie of vrienden rondom tafel zitten met een glas is sfeerverlichting voldoende. Gebruik daarom volop dimmers. Zo kunt u dimbare LED inbouwspots plaatsen waarmee u alle soorten verlichting kunt bereiken die u nodig heeft.

4. Gebruik LED verlichting

Wilt u vooral gebruikmaken van zuinige verlichting? Dan kunt u niet onder LED verlichting uit. Met LED inbouwspots bijvoorbeeld, weet u zeker dat de energie efficiënt wordt ingezet, waardoor uw spots vele malen zuiniger zijn dan conventionele verlichting. De levensduur van LED verlichting is ook beduidend langer, zodat u nauwelijks tot nooit meer een lamp hoeft te verwisselen.

5. Bijzondere verlichtingswijzes

Er zijn enkele plekken in huis waar u extra op de verlichting moet letten. Denk aan de badkamer. Dit is een vochtige ruimte waar u niet zomaar ieder lamp kunt hangen. Badkamerverlichting moet altijd in meer of mindere mate waterdicht zijn. Op de verpakking van lampen zult u meestal de IP-waarde tegenkomen. Voor in de woonkamer is deze waarde niet zo belangrijk, maar in de badkamer wel. U moet plaatst hier verlichting met een hoge IP-waarde. Dan heeft u altijd de garantie dat uw verlichting waterdicht is.